Nederland wordt steeds duurzamer en daarmee ook het beleid met betrekking tot Cv-ketels. Onlangs was het nog in het voorpaginanieuws, Nederland moet van het aardgas af. Vanaf 2015 is de ErP van kracht gegaan en mogen cv-ketels alleen maar voorzien zijn van energielabel A en B. Wij van CV Hal zijn het daar volledig mee eens en adviseren onze klanten dan ook om te kiezen voor duurzamere oplossingen. Maar wij snappen dat het voor u als consument soms onduidelijk kan zijn wat hiermee bedoeld wordt. Wij leggen u graag uit welke producten duurzamer zijn en welke geschikt zijn voor uw woning.
Heeft u nog een verouderde CV-ketel in huis? Wij adviseren dan om deze zo snel mogelijk te vervangen voor een moderne HR cv-ketel. U bespaart daarmee direct op uw gasverbruik en hebt de mogelijkheid om de ketel later te koppelen met een hybride warmtepomp. Zo bent u voorbereid op een duurzame toekomst.
Werking warmtepomp
Het principe van een warmtepomp is om de aanwezige energie zoals deze zich bevindt in grondwater of buitenlucht om te zetten in bruikbare warmte.
De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verhoogt deze naar een temperatuur welke geschikt is voor verwarming. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die een lager kookpunt heeft dan de omgevingstemperatuur.
Deze vloeistof dient als transportmiddel tussen de verdamper en condensor. Om de vloeistof te kunnen verdampen is warmte nodig, hetgeen uit het grondwater of buitenlucht wordt onttrokken. De verdamper bevindt zich dan ook in het grondwater of buitenlucht.
Vervolgens verplaatst de compressor de verdampte vloeistof (gas) naar de condensor. De condensor laat het gas condenseren tot vloeistof door de verzamelde warmte af te geven aan de CV-installatie. De vloeistof wordt daarna weer met behulp van de compressor terug naar de verdamper getransporteerd.
Voor de nieuwbouw worden warmtepomp installaties ontworpen welke volledig elektrisch functioneren, zodat een naverwarmer niet meer noodzakelijk is. Hierdoor kan men zonder aardgas optimaal van comfort genieten.
De bestaande bouw wordt momenteel verwarmd door gasgestookte HR- of VR combi-ketels, hetgeen betekent dat een volledig elektrische functionerende warmtepomp niet optimaal kan functioneren. Dit omdat de huidige installatie hier niet voor is ontworpen.
In de bestaande bouw wordt dan ook een hybride warmtepomp toegepast. Deze hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een hoogrendement CV-ketel, waarbij onder alle omstandigheden voor het hoogste rendement wordt gezorgd. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de combi-ketel extra capaciteit.
Bij lage buitentemperaturen is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de combi-ketel en schakelt de warmtepomp uit, waardoor de combi-ketel de verwamingsfunctie geheel overneemt. Het hybride systeem levert een gemiddelde besparing op het gasverbruik van 60%. Hierbij is vloer- of wandverwarming een pré.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van hybride warmtepompen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers en dient u zelf aan te vragen.
Meer informatie Meer informatieOnze ketelwijzer geeft je in enkele eenvoudige stappen een betrouwbaar advies over welke ketel het beste past bij jouw persoonlijke woonsituatie.
Start de ketelwijzer Start de ketelwijzerThis website has not been optimised for smaller screens.
Please, enlarge your window for optimal view.